Kókuszkocka

Reform kókuszkocka, de ezt már elé sem kell írnom ;-)



Ez is a tavaszi szabi alatt készült, még mindig a mama konyhájában járunk. De már nem sokáig, még 3 receptem van onnan :-)
Végre, végre volt hely, volt sok edény, kényelmesen mehetett a több edényes mártogatós projekt. A süti befejezésénél teljesen a mamára hagyatkoztam, jól is tettem. Az elején viszont mondtam, hogy forduljon el, ne is nézzen ide, mert minden valószínűség szerint sem a tésztát, sem az öntetet nem így készítené... :-)



Az eredmény egészséges, ízében viszont abszolút nem reform, tekintve, hogy nagypapám is megette... És még csak furcsa sem volt neki. Arról nincs szó, hogy nem merte szóvá tenni, mert minden ilyesmit szóvá tesz... :-))))))



Az olívaolaj mennyisége miatt nem egy életbiztosítás, ha újra elkészítem, kókuszolaj fog belekerülni, ez ugyanis olcsóbb...

A képeken fel kell hívnom a figyelmet egy furcsaságra :-) A kókuszban pici zöld darabok vannak. Nos, ez azért van, mert bontott kókuszt használtam, amibe a mama korábban a híres zöld golyóit forgatta (olyan, mint a kókuszgolyó, csak kakaó helyett mandulaaroma van benne - egyszer ezt is reformosítom, csak nem egyszerű... :-D) 



Hozzávalók:

Tészta:
  • 30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (vagy tönköly, de lehet akár rozs is, ettől viszont lehet, hogy nehezebb lesz a tészta)
  • 30 dkg kukoricaliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1,5 dl méz
  • 2 dl olívaolaj
  • kb. 4 dl víz



Öntet:
  • 2 dl rizstej (vagy más növényi tej, vagy akár tej vagy víz)
  • 1,5 dl méz
  • 1 dl olívaolaj
  • 5 ek. kakaópor (helyettesíthető teljes egészében vagy részben karobporral is)

Forgatáshoz:
  • kb. 10 dkg kókuszreszelék




Elkészítés:
  • A tésztához összekeverjük külön-külön a száraz és a nedves hozzávalókat, majd sűrű tésztává dolgozzuk. 
  • Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, a tepsi mérete kb. 20x30 cm. 
  • Közepes lángon kb. 40 percet sütjük, tűpróba!
  • Az öntet első 3 hozzávalóját lassú tűzön összeolvasztjuk, majd lassanként hozzákeverjük a kakaóport is. Habverővel dolgozzunk, így szép homogén lesz.
  • Ha a süti kihűlt, a széleit levágjuk, majd felkockázzuk. 


  • Jöhet a mártogatás: legyen minden a kezünk ügyében: a süti, egy villa, a csokiszósz, egy nagy edényben a kókuszreszelék, és egy tálca, amire a kész sütemény kerül.
  • Villával belemártjuk a kockákat a csokiba. Dolgozzunk gyorsan, nem kell szétáznia, csak annyi időre mártsuk bele, amíg mindenhol befogja a csoki. Mehet a kókuszba, majd a tálcára.
  • Igen, minden csokis-kókuszos lesz, erre készüljünk, de ez van! :-)




Jó étvágyat kívánok, mindenképpen próbáljuk ki, olyan, mint a hagyományos, de mégsem az ;-)

Meg is éheztem, eszem egy kis spárgás finomságot, recept is jön, de szép sorjában... A spárgaszezonból viszont igyekszem nem kicsúszni, ígérem... ;-)





Forrás: Ízek és érzések 2013. március-április, kicsit változtattam a recepten.

Megjegyzések

  1. Hű, ez nagyon jó! Imádom ezt a sütit, örülök, hogy reformosítottad! Elmentettem!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése